Hereford rundvlees

Wij verkopen vlees van onze Hereford runderen, die vrij rondgrazen in verschillende natuurgebieden rondom Haamstede en Renesse.

Wellicht loopt u wel eens ter hoogte van Camping Ginsterveld in Burgh-Haamstede over het betonnen pad richting het strand. Kijkt u om u heen dan ziet u rechts de koeien en kalfjes van De Stolpe. Kijkt u naar links, dan ziet u de stieren.

Al zo’n tien jaar loopt er in de duinen tussen Renesse en Burgh-Haamstede een kudde van 35 koeien van familie De Reus. Dit betreft een beweidingsproject in samenwerking met Staatsbosbeheer en twee particulieren. Een en ander valt onder het thema ‘duurzaam ondernemen’ zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De koeien lopen los zodat zij de vegetatie op kunnen eten. Op deze wijze groeien de duinen niet dicht en de koeien hebben zo een verscheidenheid aan voedsel.

Eind juni wordt er een stier tussen de kudde koeien gezet. Zo zijn er dan in april weer kalfjes. De kalfjes drinken acht maanden bij hun moeder en dan worden ze gescheiden. Het Hereford-ras is erg sterk. Antibiotica is niet nodig. Op deze wijze ontstaat een stukje heerlijk natuurvlees uit de duinen. Kalfjes worden niet geslacht. Stieren worden pas geslacht op een leeftijd van ongeveer tweeënhalf jaar. De vrouwelijke kalfjes gaan later weer bij de kudde.

Hereford-vlees van elke leeftijd is per definitie mals. Dit in tegenstelling tot vlees van andere rassen. Mals vlees gegarandeerd dus. Het vlees wordt in pakketten of kleinverpakking verkocht en is uiteraard vrij van kleur- en smaakstoffen.